Expositie: Metamorfose van Ede; beeldend Kunstenaar Salman Ezzammoury en stadsdichter Harry Oonk.
Van harte welkom op deze expositie. Ik vind het bijzonder om hier deze
expositie te openen. Eerder mocht wethouder Weijland de expositie openen, in Historisch Museum, daarna Gerrie Poelert, directeur van Cultura, zij opende in Huize Kernhem, en vandaag mag ik het doen, in Villa Erica. Gezien mijn voorgangers is het begrijpelijk dat ik het als een grote eer beschouw om hier te mogen staan. Voor mij is het ook bijzonder om hier te staan omdat ik ongeveer een jaar geleden, in dit zelfde gebouw, besloot om te stoppen met vrijwilligerswerk en mijn eigen bedrijf op te richten. Nog geen seconde spijt van gehad.
De expositie van vandaag is een expositie die niet uniek is, in de zin van eenmalig. Het is een reizend expositie en deze expo reist al een jaar rond in de Gemeente Ede. Twee keer in Ede, daarna Harskamp en Wekerom en de expositie heeft inmiddels al duizenden bezoekers getrokken. Dit weekend in Bennekom, straks Lunteren en Otterlo. De foto’s en gedichten kunnen beschouwd worden als autonome kunstwerken met een eigen zeggingskracht. Maar op het moment dat je de foto kunt koppelen aan een locatie, een herinnering of een voor jouw belangrijke plek in Ede krijgt het kunstwerk toch een bijzondere meerwaarde. En daarom is het goed dat via dit systeem van reizende tentoonstelling de inwoners uit de gemeente Ede de kans krijgen om op verschillende lokaties de tentoonstelling te aanschouwen.
Salman en Harry, inmiddels kennen we elkaar al een tijdje… En vooral het afgelopen jaar hebben we elkaar beter leren kennen. Door de Pek Kunst Pop-up Stores in augustus en september in Ede en het Kunstfestival in Ede zijn we elkaar de afgelopen maanden heel vaak tegen gekomen. En, het eerste dat ik daar over wil zeggen; ik vind het altijd gezellig om jullie weer te zien! Als ik nu naar jullie kijk zie ik, om te beginnen, heel veel overeenkomsten. Ik geef onmiddellijk toe, niet in uiterlijk maar wel in karaktereigenschappen, gedrevenheid en passie.
Ik beschouw jullie allebei als multi-talenten. Jullie zijn allebei dichters en allebei beeldend kunstenaars. Jullie zijn allebei zeer productief en allebei heel veelzijdig. Jullie zoeken allebei vaak samenwerking, zijn lid van clubs of genootschappen, jullie zoeken allebei voortdurende nieuwe uitdagingen, jullie zijn allebei mensen die initiatief durven te nemen om nieuwe wegen in te gaan en jullie schuwen t experiment niet. Jullie hebben allebei ook erkenning gekregen door het winnen van prijzen en , wat mij altijd enorm aanspreekt, jullie beschikken allebei over relativeringsvermogen en een flinke portie humor.
Uiteraard zijn er ook verschillen. Salman, jij woont sinds 1984 in Ede en hebt een grote ontwikkeling doorgemaakt in je carrière als kunstenaar . Ik ben heel erg blij dat jij op jouw site alle krantenartikelen hebt staan die ooit over jouw verschenen zijn want dat maakt het mij nu heel gemakkelijk om een kort overzicht over jouw carrière te geven. Je begon vrij stellig , een kunstenaar, met Marrokaanse roots, zonder compromissen en met veel idealen. In een van de eerste krantenartikelen lees ik: Salman Ezzammoury is een man met een eigenzinnige interpretatie van de fotografie. Hij fotografeert enkel in zwart/wit. Kleur leidt volgens Salman af. De toeschouwer ziet dan de boodschap over t hoofd. Hij werkt zonder technische foefjes. Van iedere foto wordt slechts 1 afdruk gemaakt. Salman vind de verkoop van foto’s niet belangrijk, ook geld speelt bij hem een minder belangrijke rol.. Vervolgens lees ik: In 1994 richtte hij het Centrum voor Fotografie op in Ede, zijn werk is al op ruim 100 tentoonstellingen in t binnen-en t verre buitenland te zien geweest en hij heeft al diverse prijzen en erkenningen in de wacht gesleept.
Ik leer je , via de krant ook kennen als erg actief en strijdbaar tegen racisme. Je hebt dan een expositie in de bibliotheek van t Cultura-gebouw waar je foto’s exposeert die je maakt nav de internationale dag tegen racisme.. je fotografeert in Amsterdam en den Haag en maakt een bijna journalistieke rapportage. Daarna lees ik voor t eerst iets over technische manipulatie. Je drukt nl bij je foto’s ook een technische raster af.. In de tijd daarna wordt het zelfs je kenmerk: je wordt geroemd om je fraaie druk- en bewerkingstechnieken, ook wel vervreemdingstechnieken genoemd, en je foto’s worden een product van een kunstenaar in een donkere kamer genoemd. En ik denk, dat als we vandaag hier naar de werken kijken dat we dat alleen maar kunnen beamen. Prachtig kleurrijk kunstwerken, gebaseerd op foto’s maar verworden tot schilderijen van foto-componenten. En ik raad iedereen aan de werken goed bekijken want er is heel veel op te zien.
Harry Oonk, als ik zeg multi-talent dan doe ik je voor mijn gevoel nog tekort.. .In tegenstelling tot Salman heb jij geen mooi overzicht van krantenrecensie’s op je site maar ook over jou kun je via je site heel wat te weten komen…je studeerde werktuigbouwkunde en theoretische mechanica in Delft en hebt je vervolgens vol overgave gestort in het biomechanica onderwijs voor fysiotherapeuten. Je hebt boeken geschreven in dit vakgebied, was mede-oprichter van tijdschrift Versus, tijdschrift voor fysiotherapie, en uiteindelijk ben je zelfs als biomechanica deskundige, een forensisch analist voor letselschade experts., om met geavanceerde computertechnieken ongevallen te verklaren, daar waar technische rechercherapporten te kort schieten. Maar daarnaast ben je ook een doener, een ontwerper zou ik willen zeggen, je hebt een prijs gewonnen in een nationale ontwerpwedstrijd met een ontwerp voor een ligfiets op zonne-energie, je ontwerp lampen, barbeques, windmolens, stoelen en wat al niet meer. Je laatste nieuw passie is het maken van gedigitaliseerde tekeningen. Prachtige juweeltjes, soms actueel, soms om iemand te eren maar hoe dan ook eigentijds met een flinke dosis humor en je werkt daarbij in een moordend tempo.
Maar we staan hier natuurlijk vanwege je gedichten. Je bent stadsdichter van Ede 2015-2018 en ik vind het mooi dat bij de metamorfose van Ede uitgerekend de stadsdichter van Ede een belangrijke rol heeft. In je gedichten schrijf je over zeer uiteenlopende onderwerpen. Inmiddels heb je ook van je gedichten een boek van uitgegeven., Gediggies Zometeen ga een paar gedichten voordragen..
Nog heel kort iets over de tentoonstelling. Metamorfose van Ede. Salman was de initiatiefnemer van dit project en het gaat over de veranderingen in Ede in de dertig jaar dat Salman hier inmiddels woont. De metamorfose, de gedaanteverwisseling van Ede, van dorp naar stad, van rust naar dynamiek, van klein naar groot. Hou vooral deze termen in je achterhoofd bij het bekijken van het werk. De gedichten bij deze expositie ondersteunen en versterken het werk van Salman. Mooie en bijzondere samenwerking.
Ik hoop dat dit weekend veel mensen uit Bennekom komen kijken naar jullie mooie tentoonstelling, een paar mensen ook nog een mooi kunstwerk kopen, vind je toch misschien wel fijn Salman, en ik wens jullie veel succes met al jullie komende projecten, Jullie hebben zoveel passie en talent, ik weet zeker dat er nog veel projecten zullen komen de komende jaren, al dan niet met elkaar.
Elise Huijberts
De Kunstfactorij