Bosnian

Art komunicira

Smiling Lady on the Market
Smiling Lady on the Market

Salman Ezzammoury je holandski, vizualni  umjetnik.  Rođen  je u Tetouanu, Sjeverni Maroko, 1959. godine, a  preselio se u Holandiju u ranim godinama. Njegove  studije fotografije, na univerzitetu Primijenjene  fotografije u Apeldoorn i Grafička  tehnika na Sivako univerzutetu u Utrechtu, obezbjeđuju solidnu tehničku  bazu za njegov sadašnji  posao. On kombinuje slikanje i fotografiju.

Ubrzo je postao uspješan  umjetnik , više  nego samo fotografije, što  znači  da on ne pokušava da prezentuje svijet što  je realnije moguće , već  primjenjujući  razne tehnike,  on daje ekstra dimenziju svom radu. On želi da priđe svom predmetu što  je moguće  bliže: on je iskreno zainteresovan za svoje prijatelje i zna kako da ih slika sa puno ljubavi.

Bez ikakvog napora, iskusio je tranziciju od analogne do digitalne fotografije. Dok je u prošlosti fizički  uređivao  svoje negative na različite načine, sada koristi sve vrste tehnika koje potiču od vizualne umjetnosti, da bi transformisao svoje fotografije u jedinstvenu umjetnost.

Salman voli putovanja i istraživanje  svijeta. U nedavnoj prošlosti  mnogo je putovao do Hong Konga, Japana, New York, Islanda i ostalih zemalja. Ova putovanja su rezultirala mnogim novinama u radu što je bilo prikazano na različitim izložbama u Holandiji i inostranstvu.

U međuvremenu, bio je predstavljen na preko 300 izložbi  od 1987.g, i također  je bio zaposlen u nekoliko foto salona.

Izražavanje svojih emocija je bitno za Salman Ezzammoury. Iznad svega, želi da jasno prikaže  svoja osjećanja, koja doživljava  u trenutku, situaciji ili mjestu.  Nije čudo  što njegova fotografija ima poetski kvalitet, što kao i poezija ne može  nikada biti potpuno shvaćena već ostaje neuhvatljiva sa mističnim kvalitetom.

Salman takođe prenosi poruke kroz svoj rad. On vjeruje da umjetnost  ne samo da obogaćuje  društvo , već posebno smatra da umjetnost  spaja ljude. Umjetnost jr sredstvo za bolji život.

By Medina Spahić, Journalist 
Sarajevo – Bosnia and Herzegovina